27 aprilie 2009

Lacul Titicaca


Lacul Titicaca ( "Lacul Frumos" ) este situat la altitudinea de 3821 m, dar nu este lacul situat la cea mai înaltă altitudine din lume. Din 1862, deţine totuşi recordul mondial al celei mai înalte căi navigabile din lume pentru nave de mare tonaj. De asemenea, este şi cel mai mare lac din America de Sud, având o suprafaţă de 9710km².
Situat în podişul andin Altiplano, înconjurat de Anzii Cordilieri la graniţa dintre Peru şi Bolivia, la 16ºS latitudine şi 69ºW longitudine, Lacul Titicaca are o adâncime medie cuprinsă între 140 şi 180 m, atingând maxima de 280 m. Partea de vest a lacului aparţine regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz.
Mai mult de 25 de râuri se varsă în Titicaca. Lacul are 41 de insule, unele dintre ele dens populate.
Titicaca îşi menţine nivelul apelor datorită ploilor şi topirii zăpezilor de pe munţii din vecinătatea podişului Altiplano. Din el se formează râul Desaguadero, care curge spre sud, prin Bolivia până la Lacul Poopó. Acestuia i se datorează mai puţin de cinci procente din pierderile de apă, restul fiind rezultatul evaporării ca urmare a vânturilor şi soarelui, puternice la această altitudine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu